Rengjøring av flueline

En av de raskeste og enkleste måtene å forbedre fluefiske er å rengjøre snøret regelmessig. En ren fluesnøre kaster bedre, har mindre minne og flyter bedre på vannet.

De fleste fluesnøreprodusenter anbefaler å rengjøre snøret etter fiske i skittent vann eller hver 3.-5. tur, men hvis du er noe som meg, utsetter du det sannsynligvis lenger enn du burde. Du vet at det definitivt er på tide å rense linjen når den ser skitten ut, føles skitten eller har et sterkt minne.

Etter at du har renset linjen, bør du legge merke til en umiddelbar ytelsesøkning. Det skal føles finere og være merkbart lettere å kaste godt.

Å rense en fluesnøre bør bare ta rundt en halvtime, og du har sannsynligvis allerede alt du trenger (bortsett fra dressingen som brukes på slutten, som du kan kjøpe i din lokale butikk).

Det du trenger
– 2 bøtter med varmt vann
– Litt zalo eller tilsvarende
– 3 kluter
– Fluesnøredressing


Rengjøring av fluesnøre
Trinn 1
Fyll to bøtter med varmt vann, oppvaskmiddel, kluter og fluesnøre. Du kan la fluesnøret være festet til snellen din hvis du vil, men jeg synes det er lettere å fjerne snøret helt for å unngå å floke seg sammen.

Tilsett noen skvett oppvaskmiddel i en av bøttene med vann og rør. Ikke tilsett for mye, akkurat nok til å lage noen bobler mens du skummer det opp.

Trinn 2
I løse løkker legger du fluesnøret i bøtta med såpe. Jeg liker å legge den enden på kanten av bøtta. Dette gjør det lettere å finne en ende i neste trinn, og jeg bruker snelleenden fordi den sjelden er så skitten som frontenden av linjen.

La linjen trekke 5 – 10 minutter for å løsne rusk og fett.

Trinn 3
Etter bløtleggingen, fukt en av klutene og trekk fluesnøret ut av såpebøtta, gjennom kluten i hånden og inn i bøtta med rent vann.

Bruk et fast, konsekvent trykk mellom fingrene når du trekker snøret gjennom fillen. Gå gjerne over spesielt skitne områder mer enn én gang.

Fortsett til hele fluesnøret er i bøtta med vanlig vann.

Trinn 4
Ta tak i den tørre kluten og gjenta prosessen du gjorde i det siste trinnet, men denne gangen etter at du har trukket fluesnøret ut og gjennom den tørre kluten, kan du kveile den løst på bakken.

Gratulerer! Du er ferdig med å rense fluesnøret.

Dressing/smøring av fluesnøre
Det siste trinnet til riktig vedlikehold av fluesnøre er å smøre linen, som holder den i god stand og hjelper den å flyte.

Mange selskaper selger fluesnøredressinger. Det er en god sjanse for at fluelinen din har en spesifikk anbefaling for hvilken dressing du skal bruke, ofte laget av samme produsent. Men ethvert anerkjent merke vil gjøre det.

Du bør følge instruksjonene gitt på dressingen du kjøper, men generelt sett vil du legge til litt til den tredje fille (noen selskaper tilbyr kluter eller andre innretninger spesifikt for dette, men igjen, noen vil gjøre det), og trekke linjen gjennom det to ganger, en gang i hver retning.

Deretter, avhengig av hvilken du bruker, kan det være lurt å avslutte med en rask tørk gjennom en tørr fille.

Nå er fluesnøret ditt klart til bruk og skal være i tipp topp form! Du bør merke et løft i ytelse og fart og et fint, friskt utseende.